Trage website door GTM?

Google Tag Manager (GTM) zorgt niet per definitie voor een trage website, maar de ene ’tag’ heeft daarop wel meer impact dan de andere. 

Direct naar

Wat is GTM?

Google Tag Manager (GTM) is een populaire tool om verschillende soorten tags op een website te implementeren, zoals Google Analytics, AdWords, Facebook pixels en veel meer. Deze tags helpen bij het verzamelen van data en het optimaliseren van online marketinginspanningen.

Wat is de impact van GTM op laadsnelheid?

Hoewel GTM zeker zijn voordelen heeft, kan het ook een negatief effect hebben op de laadsnelheid van een website. Dit komt omdat elke tag die via GTM wordt geïmplementeerd, extra tijd nodig heeft om te laden voordat de rest van de website kan worden geladen. Dit kan leiden tot vertragingen in de laadtijd van de website, wat kan leiden tot een slechtere gebruikerservaring en lagere conversieratio’s.

Je kunt de impact Google Tag Manager op je laadsnelheid meten. Code Cube heeft daar bijvoorbeeld handige software voor ontwikkeld. Samen met hen breng ik in kaart hoe je de impact van GTM op je laadsnelheid kunt beperken.   

GTM laadsnelheid beperken 

Om het negatieve effect van GTM op de laadsnelheid te minimaliseren, is het belangrijk om bewust te zijn van hoeveel en welke tags je via GTM implementeert. Het is ook verstandig om de laadtijd van de tags te monitoren en te verminderen waar mogelijk. 

Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat GTM op de juiste manier is geïmplementeerd. Als GTM op de verkeerde manier is geïmplementeerd – bijvoorbeeld te hoog of juist te laag in je code – kan dit leiden tot extra vertragingen in de laadtijd van de website.

Overbodige tags verwijderen in GTM

Tot slot is het ook verstandig om regelmatig te controleren of alle tags die via GTM worden geïmplementeerd, nog steeds nodig zijn. Als er tags zijn die niet langer nodig zijn, kan je deze verwijderen om de laadtijd van de website te verminderen.

In samenvatting kan GTM zeker nuttig zijn voor het verzamelen van data en het optimaliseren van online marketinginspanningen, maar het is belangrijk om bewust te zijn van hoe het de laadsnelheid van een website kan beïnvloeden. Door bewust om te gaan met het implementeren van tags via GTM, de laadtijd van tags te monitoren en te verminderen waar mogelijk, GTM correct te implementeren en onnodige tags te verwijderen, kan je ervoor zorgen dat GTM de laadsnelheid minimaal beïnvloed. 

Vind meer tips, tools en templates ↑

Direct naar

Hoi, ik ben Axel. Ik help online marketing teams aan een experiment programma. Wanneer wil je kennismaken